Sunday, 25 February 2007

Herr Arnes Penningar Del 1

Herr Arnes Pennigar Skrevs 1904 av Selma Lagerlöf som tillhör Nittitalisterna. Boken är väldigt kort, men mycket bra. Den handlar om Prästen Herr Arnes försvunna skattkista med hans förmögenhet. I början får man Följa Torarin som hälsar på Herr Arne och hans folk i deras Prästgård vid Solberga Kyrka, som förövrigt är den kyrka man åkte förbi till det landställe min familj hade. Torarin är där på middag, och senare åker han förbi ett vandrarhem med sin häst och vagn, där träffar han ett par som hyrde ut en stuga till tre resande Skottar som hade slipat knivar hela natten, detta ljud hade Herr Arnes mamma som hörde mycket dåligt hört under middagen. När Torarin har varit på vandrarhemmet ett tag kommer det inspringades en man och säger att det brinner i Herr Arnes Prästgård. Man lyckas släcka elden, men man finner hela Herr Arnes familj och betjänter dödade brutalt. Man hittar också en flicka där, som hade lyckats gömma sig för mördarna, men en sak saknas i Stugan, Herr Arnes pennigar.

Boken Herr Arnes Pennigar är realistisk och man märker att Semla Lagerlöf levde och skrev under den tiden i Sverige då Realismen och Naturalismen är stor, man märker även att hon försöker ändra lite på det och skriver lite om spöken och liknande som inte var särsklit vanligt under den här tiden. Man kan dra lite parareller med Renässansen, där berättelsena var folkliga och handlade om kärlek, som det finns en del av i den här boken, både förälskelse, och kärlek till familjen. Ett exempel på detta är

"De första dagarna, sedan jungfrun hade kommit till staden, satt hon och grät från morgon till kväll. Hon jämrade sig över herr Arne och hans folk, och hon klagade över att hon hade mist alla dem, som stodo henne nära"1 comment:

fröken a-k said...

Intressanta reflektioner! Finns del 2-4 nånstans?